2006-Zuid-Engeland

Hier volgt een overzicht van onze vakantie, je kunt op de kleine kaartjes klikken om de details te zien of direct naar de grote overzichtskaart kijken om te zien wat wij hebben gevaren.

Note: DOG = Distance Over Ground (als DOG > afstand hebben wij dus stroom mee gehad)

Woensdag 26 juli 2006 – 30,4 NM – Muiderzand -> IJmuiden
Woensdagavond 26 juli 2006 hebben wij de woensdagavondwedstrijd op Muiderzand nog gevaren (slecht gevaren, toch waarschijnlijk te veel gewicht aan boord met bijboot met motor, reddingsvlot, fietsje en de nodige proviand)

Na de wedstrijd zijn wij onder zeil richting Oranjesluizen bij Amsterdam gevaren. Een prachtige tocht op een evenzo prachtige zwoele zomeravond. Vlot door de Schellingwoudebrug (20:20 uur) en door de Oranjesluizen (20:30 uur) op weg naar IJmuiden. Om 1:45 uur lagen wij vast aan een lekkere ruim box in IJmuiden-marina. De vakantie is nu echt begonnen.

Donderdag 27 juli 2006 – 26,3 NM (DOG=27,9) – IJmuiden -> Scheveningen
De volgende ochtend rustig aan gedaan; lekker ontbijtje, gedouched en een kopje koffie genomen. Om 11:15 op weg naar Scheveningen met prachtig zonnig weer. Er staat weinig tot geen wind, maar wij hebben het stroompje wel mee. Kleine stukjes kunnen zeilen, maar toch wel veel op de motor moeten doen. Zo’n 2 mijl voor Scheveningen, om een uur of vier, wordt er vanaf een zeiljacht gezwaaid omdat men blijkbaar hulp nodig heeft. Ze zaten met ze zessen op het schip waarvan de zoon een Heerenveen shirtje aan had, dus dat zat wel goed. Ze bleken een lekke dieselleiding te hebben en wij hebben ze de haven van Scheveningen in gesleept. In de Yachtclub van Scheveningen lekker buiten op het terrasje gegeten. Er werd natuurlijk wel gestapeld, maar echt druk was het in Scheveningen niet.

Vrijdag 28 juli 2006 – 39,8 NM (DOG=32,4) – Scheveningen -> Roompot
Na nog even water getankt te hebben, zijn wij om 10:00 uur uit Scheveningen vertrokken, richting Zeeland. Het weer is prachtig, maar helaas weer geen wind, dus op het motortje naar het zuiden. Dan is een stuurautomaat wel erg lekker! Rond 11:45 uur bij de Maasmond aangekomen, komen er net 3 grote schepen vanuit Rotterdam. Via de marifoon laat ik weten de Maasmond over te steken en geef aan dat ik achter het eerste schip langs zal gaan. Even later roept sector Maasmond ons op om te laten weten dat wij niet vóór dit schip langs kunnen, waarna ik nogmaals aangeef hier áchter langs te willen gaan. Zoals ingeschat, gaan wij voor de andere twee schepen langs.
Eenmaal de Maasmond overgestoken, komt er een voorzichtig briesje en besluiten wij rond 13:00 uur de zeilen te hijsen. Even later gaan er steeds meer zeiltjes omhoog en kunnen wij de rest van de dag lekker onder zeil verder. De Halberg Rassy die op de motor nog samen opvoer, moet het onder zeil toch echt af laten afweten 😉
Het gaat lekker, dus besluiten wij het Haringvliet (Stellendam) voorbij te gaan en door te steken naar de Roompot. Onder zeil tot aan de sluis gekomen, waarna wij achter de sluis in de kom voor anker gaan. Wij zwemmen nog wat, drinken een “ankerbiertje” en genieten na van een prachtige dag. Zo moet het leven zijn bedoeld!

Zaterdag 29 juli 2006 – 46,9 NM (DOG=43,2) – Roompot -> Blankenberge
Even zwemmen, ontbijten en rond 10:00 uur weer op weg. Nadat wij de sluis rond 11:00 uur uitkomen konden de zeilen weer omhoog en zijn wij samen met een belgisch schip de Oude Roompot uitgekruist. Beetje stroom tegen, maar het is prachtig weer. Na wat korte slagen, kunnen wij een lange slag maken richting Zeebrugge. Inmiidels is het tij gekeerd en hebben wij niet alleen de wind pal tegen, maar de (sterke) stroom ook. Het stukje voor Zeebrugge schiet daarmee niets op. Om 16:15 uur zijn wij bij Zeebrugge en tegen zessen zijn wij Zeebrugge pas voorbij. Voldaan komen wij rond 18:30 in Blankenberge aan.

De wereld blijk dan erg klein te zijn, want een van de eerste schepen die wij zien liggen is de Bleu Peter (een prachtige Dehler 41 uit Muiderzand). Op de steiger worden wij door de havenmeester geholpen, die zich even later voorstelt als Jan. Al met al een warm onthaal. ‘s Avonds Blankenberge bekeken en op een terrasje een hapje gegeten.Zondag 30 juli 2006 – Blankenberge / Brugge
Blankenberge bevalt goed en wij hebben besloten wat rust in te bouwen. Met de trein gaan wij een middagje naar Brugge om daar ook wat te eten. Wat een geweldig stadje is Brugge toch. ‘s Avonds tijdens het eten komen in gesprek met een Bruggenaar die trots meldt dat Brugge één groot museum is; en daar heeft hij helemaal gelijk in. Wij zijn een jaar of 20-25 geleden in een erg leuk hotelletje in Brugge geweest en willen dat graag nog eens terug zien. De hele middag denken wij het straatje te herkennen waar dit hotelletje moest zijn. Het hotelletje heette iets van Hendrik of Hendrik de zoveelste. Wij komen uiteindelijk bij een hotel dat erg lijkt op dit hotel, maar wij twijfelen of dit het wel is. Uiteindelijk, na het eten lopen wij via een omweg terug naar het station en komen wij weer in een straatje waar dit hotel wel zou kunnen staan. Wij lopen op een gegeven moment de hoek om en … jawel hoor. “Ons” hotel gevonden. Het heette alleen niet Hendrik of zoiets, maar Karel de Stoute.
In Blankenberge de tram terug naar de jachthaven genomen.

Maandag 31 juli 2006 – 24,7 NM – Blankenberge -> Nieuwpoort
Vroeg uit de veren, want om de bank in de ingang van Blankenberge te kunnen nemen, moet je uiterlijk drie uur voor of na HW zijn. 6:00 uur was het HW, dus dienen wij voor 9 uur te vertrekken. Wij besluiten nog voor het ontbijt weg te gaan en dan buitengaats het ankertje uit te gooien en te ontbijten. Buitengaats blijkt de zee toch wat onrustiger te zijn dan gedacht en besluiten wij dan maar door te gaan. Veel wind, beetje stroom tegen, maar het schiet toch wel lekker op. Wij laten weer een Halberg Rassy achter ons (een andere dan bij de Maasmond)
Het doel is Nieuwpoort en de wind is ZW, dus weer pal tegen. Na behoorlijk wat slagen en een steeds toenemende wind, wordt er uiteindelijk toch een rif in het grootzeil gezet. Wij lopen lekker en zijn op tijd in Nieuwpoort om daar alsnog van ons verlate ontbijtje te genieten. En ervan genieten doen wij! Wij zijn inmiddels aangemeerd bij de WSKLuM (WaterSportKring LuchtMacht) een vriendelijke verenigingshaven aan het eind, tegen Lombardsijde aan. ‘s Avonds lekker aan boord gegeten.

Dinsdag 1 augustus 2006 t/m donderdag 3 augustus – Nieuwpoort
Er staat te veel wind en wij besluiten in Nieuwpoort te blijven. Allerlei klusjes gedaan: met zeewater het teak-deck gedeeltelijk schoongemaakt, de sticker met bootnaam acherop moest nog worden vervangen en zo wat meer kleine klusjes.
Thijs en Carmen zitten in Frankrijk ergens op de camping en besluiten ons op te komen zoeken.
Het weer blijft tot en met donderdag waarschijnlijk slecht; ach wat is slecht? De temperatuur is goed, het zonnetje laat zich zeer geregeld zien, maar er staat gewoon veel wind (±20-25 knp in de jachthaven) met windwaarschuwingen op zee. De verwachting is dat wij vrijdag richting Gravelines zullen vertrekken. De aanloop bij Gravelines valt 1,5 mtr droog en kan alleen van 2 uur voor HW tot HW worden binnengelopen. Vrijdag is het om 20:00 uur HW in Gravelines, dus zullen wij alle tijd hebben voor dit tochtje.
Woensdagmiddag zijn Carmen en Thijs, die op weg terug naar huis waren, langs gekomen. Ze zijn twee dagen gebleven. We hebben veel spelletjes gedaan (jammer dat Carmen het bollen niet kon winnen). Ook zijn wij Nieuwpoort twee maal in geweest waarbij wij ook het gedenkteken van Albert I,  ter nagedachtenis van de slachtoffers uit de 1ste wereldoorlog, hebben beklommen.
Laatste update: onze nieuwe belgische buurman geeft aan dat Gravelines niet veel aan zal zijn en het waarschijnlijk een betere keus is om Duinkerken of Calais aan te doen. Wij zullen vrijdag wel zien.

Vrijdag 4 augustus 2006 – 17,7 NM (DOG=19,5) – Nieuwpoort – Duinkerken
De verwachting is windkracht 5-6, maar uit NNW. Een zeer ruime wind voor een tocht naar Duinkerekn of Calais, dus besloten wij om te vertrekken en onderweg wel te zien wat de bestemming moest worden. Rond 13:30 uur voeren wij Nieuwpoort uit. Er stonden voor de ingang wel erg hoge, maar gelukkig ook wat langere golven. Het idee was om alleen op de fok te gaan, maar al snel besloten om met een dubbel gereven grootzeil op pad te gaan. Later ook een klein stukje fok bijgedraaid. De Why Not hield zich absoluut voorstreffelijk! Uiteindelijk een heerlijke tocht gehad en bijna 10 knopen op de GPS gehad. Om een uur of vier lagen wij in Duinkerken in de haven. Het kopje soep smaakte uitstekend. Wat zitten wikken en wegen voor morgen, maar dat zal waarschijnlijk toch Boulogne worden.

Zaterdag 5 augustus 2006 – Duinkerken – Boulogne – 39,9 NM (DOG=44,1)
In Duinkerken hebben wij kennis gemaakt met Elly en Geerte (een huisarts in Klundert) die vol trots vertelde over hun Halberg Rassy 40, een erg mooi schip (bijna net zo mooi als onze Elan 333 😉
‘s avonds met elkaar een borrel gedronken en natuurlijk lekker over zeilen, zeilen en nog eens zeilen gesproken.
De volgende dag zijn wij tegen 12 uur vertrokken richting Boulogne. Vanaf een uur of 1-2 hebben wij dan stoompje mee richting het zuiden. Met de noorder wind (zo rond 4 bft) liepen wij als een speer richting Calais. Het was even behoorlijk oppassen met alle banken die hier voor de kust liggen, maar een goede voorbereiding bleek zijn vruchten weer af te werpen. Even spannend met de snelle ferries bij Calais, maar dat verliep ook allemaal rustig.
Helaas viel vlak na Calais ook het windje helemaal weg, dus moest het motortje worden gestart. Na het ronden van Cap Gris Nez kwam er voorzichtig wat wind terug; net genoeg om het motortje uit te doen en op het fokje in een rustig gangetje naar Boulogne. Aan de noordkant ben je al snel geneigd om direct na de strekdam in te varen, maar dat durfden wij toch niet aan; gewoon netje de voorgeschreven ingang genomen.
In Boulogne was het echt druk, het leek Terschelling tijdens Oerol wel! Wij “mochten” bij twee “Nederlanders” langzij. De mensen naast onze directe buren hadden ruim 2 weken schade gevaren en waren bang dat hun romp het niet zou houden en stuurden iedereen weg. Wij mochten bij Gods gratie dan toch langzij, maar verder werd iedereen weggestuurd naar plekken waar men al 8 tot 10 dik lag. Deze man bleek in zijn hele gedrag een nare arrogantie te vertonen, typisch een landgenoot om je erg voor te schamen. ‘s Avonds om een uur of elf kwam er nog een Belgisch schip binnenlopen die wij lekker langszij hebben laten komen (en dat waren wél vriendelijke mensen!)

Zondag 6 augustus 2006 – 56,8 NM (DOG=?) Boulogne – Eastbourne
Op zondag nog een poging gewaagd om boodschappen te doen, maar ik kwam niet verder dan een broodje bij de Boulangerie. “Le Dimanche monsieur” en “tout fermez” was het enige dat ik verstond. (had toch beter op moeten letten met de franse les).
De weersverwachting geeft voor vandaag nog rustig weer (2 a 3 bft NOORD) en morgen en overmorgen beloven weer meer ontstuimig te wor

den met 6 a7 bft. N 2 a 3 lijkt een uitstekende wind te zijn voor de overtocht naar Engeland. Dus besloten om naar Eastbourne te gaan.
Om een uur of half elf op pad gegaan. Erg weingi wind en de wind die er stond kwam toch echt uit het zuiden vandaan. “Hij zal wel draaien en wat toenemen” dachten wij nig even, maar helaas, het motortje moest toch worden gestart en tot overmaat van ramp kwam er een pittige mist iopzetten. Dan is een radar wel erg plezierig. Deze aangezet en toch redelijk confortabel de shipping-lane Zuid-Noord overgestoken. Na de shipping-lane nam de wind gelukkig wat toe, maar draaide echt niet meer; deze bleef Zuid, tot ZZW staan; leve de weersverwachtingen. De wind nam toe tot ong. 4 bft wat ons een heerlijke snelheid opleverde van 6,5-7,5 knp. Eerst wat parallel aan de Noord-Zuid shipping-lane gevaren en deze uiteindelijk op het zeil overgestoken. Erg mistig en vlak voor ons langs zagen wij op de radar (± 0,5 NM) en hoorde wij een grote jongen voorlangs gaan, maar wij hebben deze nooit gezien. Alles is goed gegaan, en de mist trok langzaam op. Een geweldig lekker koersje naar Eastbourne gevaren, bijna helemaal op de stuurautomaat, wat op deze lange rakken erg plezierig is. Weer zo rond de 7 knopen op naar Eastborne. Vlak voor Eastborne draaide de wind ineens van Zuid naar pal West. Ook de stroom kregen wij nu tegen, wat dus betekende dat wij tegen wind en tegen stroom in het laatste stukje moesten afleggen. Bikkels als wij zijn, hebben wij dat ook volbracht en gingen de zeiltjes pas vlak voor de sluis naar beneden.
Wij konden als laatste in het sluisje mee om direct achter de sluis in de jachthaven een lekker plekje in de box te vinden. Een jachthaven met prima sanitair, lijken lekkere douches te zijn en de prijs viel ons, na wat wij onderweg allemaal hadden gehoord, best mee te vallen: 20 pound (bijna 30 euro) is welliswaar de duurste jachthaven tot op heden, maar ook weer niet schrikbarend veel meer dan aan de andere kant van het Kanaal.
Lekker aan boord geborreld, gegeten en alles opgeruimd. Wij hebben nu twee lange zieldagen gehad en morgen blijven wij lekker een dagje liggen.
Maandag 7 augustus 2006 – Eastbourne
DNa de lange dag van gisteren hebben wij besloten een dagje te relaxen in Eastbourne. Een prachtige jachthaven met in de buurt een gigantisch grote supermarkt. Via de varhalen van het internet kregen wij het beeld dat Engeland zo verschrikkelijk duur zou zijn. Ja, wij betaalden ruim 20 pound (ong. 30 euro) maar daar is dan ook alles bij inbegrepen. Heerlijke douches, erg ruim en temperatuur zelf in te stellen. Stroom en water en allemaal erg schoon. Rondom de (grote) haven, die achter de dubbele sluis ligt, is een luxe villawijk gebouwd. Het ziet er allemaal erg leuk en verzorgd uit. De mensen in de haven zijn erg vriendelijk en nemen de tijd voor je. Een dikke voldoende voor onze eerste haven dus. Wij zijn samen naar de supermarkt gewandeld en toen wij net terug waren op de boot begon het me toch te regenen. Het water dat de afgelopen weken weg is gebleven werd nu in 30 miniuten over ons uitgestort. Op de radio hoorde wij later dat het winkelcentrum in de stad gesloten moest worden (wat tot de volgende ochtend zou duren!) Wij realiseerden ons dat wij onderweg tijdens het zeilen nog geen spatje regen hebben gehad. Lucky us.
‘s Avonds lekker aan boord gegeten. In eerste instantie hadden wij het idee om morgen naar Dover te gaan, maar gezien de weersverwachting lijkt het erop dat wij er verstandig aan doen zo lang mogelijk in Engeland te blijven. Het idee is nu om Brighton aan te doen, maar wij zien morgen wel.

Dinsdag 8 augustus 2006 – 17,7 NM (DOG=22,3) Eastbourne – Brighton
Wij besloten richting Brighton te gaan en dit was zeker een goede keus. Een van de mooiste zeildagen gehad!
Wij vertrokken met wind uit het noorden 2-4 bft. Een prachtig uitzicht op Beachy Head (de “kaap” die wij moesten ronden) met schitterende krijtrotsen die écht hoog zijn. Natuurlijk raakte de batterijen van het fototoestel op (vergeten te laden dus), maar best wel wat mooie foto’s kunnen maken.
De wind nam af tot 0, maar op het stroompje mee kwamen wij toch nog wel vooruit (goede planning is het halve werk 😉 Terwijl wij een half uurtje dobberden hebben we even wat boterhammen gegeten. Na de lunch zag je vanuit het zuiden een windvlaag op ons afkomen en ja hoor, met puur zuiderwind, zo’n 10 knopen, liepen wij met ruime wind als een speer op Brighton af. Onderweg kwamen wij nog een Engelsman tegen die blijkbaar genoot van zijn uitzicht en stak beide duimen naar ons omhoog. Het zonnetje heeft de hele weg heerlijk geschenen; geweldig dus. Op de GPS hebben wij een kleine 5 mijl meer afgelegd dan over water; lang leve het stroompje mee.
‘s Middags nog even wat gelopen, gedronken en gewinkeld in Brighton. Ook weer een geweldig mooie haven voor iets meer dan 21 pound. Ja, wat meer dan in Nederland, maar uitstekend te doen.

Woensdag 9 augustus 2006 – 55,2 NM ! (DOG=>60NM) Brighton – Chichester
Na ons engels ontbijtje in de haven van Brighton met bacon en eggs zijn wij rond 11 uur vertrokken uit de haven. Het weer zag er wat sombertjes uit; er was veel bewolking en om ons heen zagen wij dat de regenbuien zich ontwikkelden. Om 13:15 uur kwam de zon tevoorschijn en heeft ons de rest van de dag uitbundig vergezeld. Hoezo engels weer, wij hebben de he+le vakantie nog steeds geen regen gehad tijdens het zeilen.
Na een start met een matig windje liep de windmeter lekker op naar 3-5 bft N-NW, met het stroompje mee liepen wij constant 7,5-8,5 knopen, met uitschieters naar 9 knopen. Op naar het eiland Wight, wellicht?
Met het goede zicht zagen wij Wight al snel liggen, wat opviel was de drukte met grote vrachtschepen eromheen. Wat zullen wij doen, het is om ± 18:00 uur laag water, voor die tijd kunnen wij een aantal havens niet aanlopen. De Whitecliff Bay ziet er op afstand al erg mooi uit, dus besloten wij die kant op te varen om deze van dichtbij te kunnen zien en eventueel te ankeren. Dan zouden wij in de luwte van Wight moeten liggen. De wind bleef echter stevig doorwaaien, dus toch maar op pad naar de beschutting van een haven.
Na bestudering van de kaart blijkt Bembridge te ondiep te zijn voor ons. Wij besloten richting Sparkes te gaan en daar de eerste de beste haven aan te doen. Heel voorzichtig zijn wij alleen op het fokje, zonder digitale kaarten, maar met de kaart en GPS naar binnen gelopen. Het was inmiddles rond 6 uur, net rondon laagwater. Op de kaart is te zien dat de aanloop bij LLW op sommige plekken 0,8 mtr water heeft staan; toch ruim een meter te weinig voor ons. Het liep allemaal prima, de laagste dieptemeterstand die wij hebben gezien was 0,2 mtr. Eenmaal in de mondig aangekomen, besloten wij toch door te varen naar het eind van Chichester Channel (meer een kreek dan een channel). Dit bleek zeker geen slechte keus te zijn.
Het is een prachtig natuurgebied wat een beetje op de wadden lijkt, maar dan met eilandjes met veel bomen eromheen. De jachthaven, waar je letterlijk doorheen vaart, bestaat uit heel veel moorings met allerlei bootjes daaraan. Helemaal aan het eind van de kreek (zo’n 2,5 NM), met de haven in het zicht, liepen wij vast in de modder. Het was een kwestie van tijd, dus besloten maar een kopje soep te nemen, het was inmiddels een uur of 7. Daarna zouden wij nog een aantal keren vast komen te liggen, maar uiteindelijk hebben wij ons doel toch bereikt: het sluisje van de haven die ons ± 2,5 mtr hoger op veilige diepte bracht.
Achter het sluisje bleek een gigantische haven te liggen in een prachtig natuurgebied; een lust voor het oog!
De roodgloeiende zon hebben wij nog net onder zien gaan, voordat naar het restaurant liepen om van de engelse haute cuisine te genieten. Wie nu nog zegt dat je in engeland niet lekker kunt eten moet hier maar eens naar het restaurant gaan. Het eten was, net als de dag van vandaag, Superb! (en misschien een beetje gekleurd). Een lange maar prachtige dag; zo hoort een vakantiedag te zijn!

Donderdag 10 augustus 2006 – 19,5 NM  (DOG=>18,4NM) Chichester – Portsmounth
Met een strakke blauwe lucht werden wij wakker, dat beloofde een mooie dag te worden. Lekker fris gedouched, ontbijtje in de kuip en daarna nog even een wandelingetje om de haven heen, langs het “wad”. Wij hebben besloten hier zekere nog eens terug te komen en langer de tijd te nemen om de omgeving beter te kunnen verkennen.
Het is plannen en rekenen rondom tij en stroming. De eerste wolkjes verschijnen aan de lucht als wij ons klaarmaken om te vertrekken. De wind is inmiddels behoorlijk opgestoken: 5 meestal 6 bft.
De terugreis door de kreek is heel anders dan de heenreis en zeker veel spannender. Wij gaan weg met afnemend water, dus nu vast komen te zitten is geen pretje. Het gaat allemaal voor de wind (figuurlijk, want het meeste moest op de motor met NW 5-6 en dus bijna pal tegen. Uiteindelijk kan de motor uit, er zit ee n rif in he t gr oo tz eil en me t rui me wind loopt het weer als een speer. Wij hebben besloten om naar Portsmounth te gaan omdat daar een van de weinige plekken is ket een haven waar je ook met laag water kunt komen. Morgen willen wij weer richting het oosten en om maximaal van de stroom gebruik te maken, willen wij om een uur of 8 weg. Portsmounth is daarvoor een prima vertrekpunt.
Wij liggen in de Haslar Marina; geen haven om aan te bevelen. De haven is te duur en ongezellig. Hier vandaan kun je wel mooi de oude stad bekijken. Het pontje om naar de overkant te komen, ligt op minder dan 5 min. lopen. Wij hebben in de stad dus lekker gegeten en wat rond gelopen. De Spinaker tower is de opvallende toren in de skyline van Portsmouth.
Al met al een pittige tocht gehad met veel buiswater (zeker als je het luik open laat staan, want dan wordt het binnen ook nat ;-(). Gelukkig schijnt de zon ook veel en is het in de avond bijna allemaal weer droog.
Een mooie dag met veel wind en zon; morgen weer vroeg op.

Vrijdag 11 augustus 2006 – 64,5 NM  (DOG=>64,5 NM)  – Portsmounth – Eastbourne
Twintig minuten voordat de wekker zou gaan werd ik wakker. Even lekker gedouched en in stijl een engels ontbijt(je) genuttigd. Op pad voor waarschijnlijk een lange en snelle tocht.
De wind was matig, een kleine 4 bft en zoals verwacht uit het NW. Iets te veel west voor het eerste stuk, veel geklapper van de fok. Nog even een veerboot voor laten gaan, maar nee, hij verkoos toch bij te sturen en achter ons langs te gaan, dus konden wij eindelijk wat opsteken.
Alle snelheids-records hebben wij op deze trip wel gebroken. Hoogste snelheid werd bijna 10 knopen; 9,97 knts en SOG heb ik op 11,1 geklokt. Toch was het windje eigenlijk net even iets te ruim voor optimaal. Vooral het laatste gedeelte van de tocht (waar wij op een gegeven moment 3 knopen stroom tegen hadden) was mooi. De kruitrotsen van Beachy Head (net even voor Eastbourne) zijn prachtig om te zien. Er vliegen ook regelmatig vliegtuigjes omheen. Die mensen mogen dan een paar minuten kijken naar iets waar wij een paar uur van mogen genieten. Er zijn ook veel wandelaars op de krijtrotsen te herkennen, dat maakt helemaal duidelijk hoe inmens die rotsen zijn.
Uiteindelijk komen wij in de sluis van Eastborne terecht, dat inmiddels al een beetje als thuis voelt. Een lekkere rustige haven, met heerlijke faciliteiten.
Moe maar voldaan leggen wij op de meest belabberde wijze aan, maar dat mag de pret niet drukken. Het ankerbiertje smaakt nog beter dan anders. Vanavond verwennen wij onszelf op een lekker etentje. Het is maar een keer in de week vrijdag!
Morgen? Dat plannen wij vanavond, en morgen onderweg definitief. Het lijkt Dover te worden.
De weersverwachting motiveert ons niet echt terug te gaan. Wij hebben nog steeds on-engels weer in de UK; veel zon, altijd droog en een prima temperatuur (20°+). Morgen is het plan om een uur of 9-9:30 te vertrekken zodat wij de stroom voor het grootste gedeelte mee hebben. De dag erop, vanuit Dover zullen wij dan pas rond het middaguur vertrekken, waarschijnlijk richting Duinkerken of Nieuwpoort.

Zaterdag 12 augustus 2006 – 43,9 NM  (DOG=>45,5 NM)  – Eastbourne – Dover
Afgelopen nacht nog even boodschappen gedaan bij de ASDA (handig hoor, zo’n winkel in de buurt die 24 uur open is) zodat wij op tijd weg kunnen richting Dover en zo nog wat kunnen profiteren van de stroom.
Op tijd wakker, lekker gedouched (echt heerlijke douches in Eastbourne, je kunt er net zo lang onder als je zelf wilt en de temperatuur mag je ook zelf instellen). Hoewel het zonnetje ons toelacht, is de weersverwachting voor vandaag regen en veel wind. Voor de eerste keer deze vakantie hebben wij onze zeilpakken maar eens kompleet aangetrokken. Dit bleek achteraf een goede zet te zijn, want wij hebben zo’n beetje 3 weken regen in een paar uur over ons heen gekregen. De eerste 25 mijl bleven droog, wel veel wind tot bijna 30 knopen, dus windkrachtje 7. Vlak voor de knik bij Dungeness zagen wij de zwarte wolken al komen en hebben wij een tweede rif gezet. Even later barstte het inderdaad los. Het fokje ook maar wat opgedraaid want het werd wel erg pittig. Het was hard werken, maar het liep gesmeerd. Na het ronden van Dungeness dreigde de wind even wat te ver naar Noord-Oost te draaien, maar dat was gelukkig maar even.
Halverwege Dover kregen wij weer zo’n verschrikkelijke bui, ongekend. De zee krijgt dan ineens een heel bizar aanzicht; de koppen verdwijnen van het water en het water wordt een soort glooiend (maan)landschap; heel bijzonder.
Iets minder dan een mijl voor Dover besloten wij de opgerolde fok helemaal op te draaien, want zo’n opgerold ding is eigenlijk helemaal niets. Die high-aspect moet er maar snel komen.
Vlak voor de ingang van Dover hebben wij op channel 74 toestemming gevraagd binnen te komen. Even later aan de Marina een ligplaats gevraagd en even na half vijf lagen wij heerlijk in de box. Nog even later genoten wij van het welverdiende ankerbiertje, een kopje soep en een boterham met heerlijke snackballetjes. Moe maar voldaan.

Zondag 13 augustus 2006 – Dover
Vanaf dat wij in Dover zijn regent het al; nu weten wij het zeker, wij zitten in Engeland. Gisteren zelfs de kachel even aangehad om alles ook beetje te laten drogen. Ons humeur heeft het zeker niet aangetast, want wij hebben het prima naar ons zin. Dit is ook zeilen en de juiste kleding helpt het comfortabel te houden.
Gisteravond vuurwerk gekeken dat behoorlijk hard klinkt tegen de krijtrotsen aan.
Na eerst te hebben ontbeten met warme croissants, even gedouched en eens naar het weerbericht gekeken. In het havenkantoor werd het steeds drukker met allemaal nederlanders die wilden bekijken wanneer we de oversteek het best zouden kunnen doen. Vandaag is de verwachting dat de wind wat minder is, maar deze komt wel uit het noorden-oosten, met iets te veel oost. Morgen lijkt er wat meer wind te komen (rond de 20-24 knopen, dus ook niet te heftig), maar dan noord-west; veel gunstiger dus. Hoog water Dover is vandaag en morgen rond 2:30 en 14:30 uur. Alles wikkend en wegend, besloten om in principe morgenmiddag om een uur of 2 te vertekken. Dan hebben wij de stroom voor zo’n beetje de hele trip richting het noorden.
Vanmiddag is er om 13:00 een luchtshow in de haven van Dover waarvan men zegt dat deze spectaculair zal zijn. Aangezien wij dus morgen pas vertrekken kunnen wij deze vanmiddag bezoeken.

De vakantie begint nu echt aan z’n eind te komen, een mooi moment om eens stil te staan bij onze ervaringen.
Het zal duidelijk zijn dat wij erg hebben genoten. Hoewel informatie van internet etc de indruk geeft dat Engeland minder is en zeker veel te duur, is ons dit alles meegevallen. Alleen de haven in Portsmouth was te duur en ongezellig. Dover is veel leuker en vriendelijker dan gedacht en nog de goedkoopste haven ook (18 pound). Eastbourne uitstekend, Brighton is groot en comfortabel, Chichester is groots (willen wij een volgende keer zeker langer blijven). België was prima en Frankrijk viel ons een beetje tegen.
Wij hebben ons de hele vakantie laten leiden door wind, stroom en hoge en lage drukgebieden. Dit is ons uitstekend bevallen. Halverwege de vakantie hadden wij de oversteeek naar Engeland uit ons hoofd gezet, maar eenmaal in Boulogne stonden wij voor de keus: tegen de wind in verder, terug naar het noorden of toch oversteken naar Engeland, wat ook het dichts bij het hogedruk gebied lag. Het werd dus Engeland, waardoor wij veel mijlen hebben gemaakt, maar wat wij zeker niet hadden willen missen. Met alle respect, maar Blankenberge, Nieuwpoort, Duinkerken en Boulogne zijn allemaal gelijksoortige havens, direct aan zee. Rondom Wight heb je te maken met een soort waddengebied, met veel tij, stroom, kreken, droogvallende stukken etc.
Een gebied waar wij zeker nog eens naar terug willen. Dan toch 4 weken vakantie nemen? Wij zullen wel zien.

Vandaag dus even een luierdagje tussendoor, wie weet waar wij morgen zitten.
Groetjes, Hettie en Berry. (PS. Laat
ons even weten als je de spelvouten hebt ontdekt 😉

PS2: Zondag 12:00 uur (13:00 NL) heeft Hettie terwijl het nog miezerde, een zonnetje én wat blauwe lucht ontdekt in Dover. Het zal toch niet waar zijn !?
Zondagavond: wij hebben de rest van de dag heerlijk weer gehad, het werd zelfs warm. De show van de Red Arrows
(zie foto) was leuker dan gedacht en in helder weer. Nog even naar de stad Dover gelopen (zonder jas mee te nemen), wat gegeten en genoten van een bijna zwoele zomeravond.
De planning voor morgen nog eens doorgenomen en het lijkt erop dat wij niet ‘s middags vertrekken, maar ‘s morgens vroeg. Morgen eind van de middag wordt behoorlijk wat wind verwacht op de Noordzee. De voorspelling laat deze wind niet helemaal tot Frankrijk komen, maar wij willen toch het zekere voor het onzekere nemen. Om optimaal van de stroom te profiteren moeten wij wel erg vroeg weg. Het zal iets voor zonsopgang worden. Als wij 3 uurtjes stroom mee hebben, zijn wij in ieder geval de shipping-lane voorbij.

Maandag 13 augustus 2006 -46,3 NM (DOG=>?) – Dover – Duinkerken
Vannacht wat onrustig geslapen en veel te vroeg wakker. Hettie blijft nog even liggen terwijl Berry een douche neemt en alles voorbereid voor de oversteek. Het is inmiddels een uur of 4 als wij ons melden bij Dover Control om naar buiten te gaan.
Er was weinig wind voorspeld, maar daar bleek in de praktijk erg weinig van; er stond een stevige bries. Na wat problemen met de verlichting en de orientatie gingen wij pad, terug naar de overkant. Hettie was inmiddels ook bovendeks gekomen. Wiij schoten op de stroom echter veel te hard naar het noorden. Het log kwam niet meer onder de acht knopen en de SOG niet meer onder de 10, dat ging dus heel erg hard. Zo snel zelfs dat we dreigden boven de Goodwin banken van Dover uit te komen wat wij zeker niet wilden. Dat werd dus even tegenstrooms richting zuid-oosten afbuigen om toch onder de banken door te kunnen. Wat is die stroom bij Dover sterk, daar hadden wij even niet op gerekend.
Maar goed, uiteindelijk de zuid kardinaal van de banken gevonden en op naar de shipping-lane. Het was gelukkig helder weer met goed zicht, maar nog wel donker. Lastig hoor om dan een leesbrilletje nodig te hebben om de plotter goed te kunnen lezen ;-).
Bij de shipping-lane aangekomen konden wij de koers zo’n beetje vasthouden op 120°. Wat een reëele koers opleverde van rond de 90°, pal west dus. Met de grote schepen ging het allemaal soepeltjes en wij kwamen ten noorden van Calais uit de shipping-lane. De fok was al geruime tijd opgedraaid want wij koersten bijna voor de wind. De wind bleef trouwens pittig doorzetten, gemiddeld zo’n 6 bft; lang leve de voorspellingen.
Ook de banken tussen Calais en Duinkerken moesten worden ontweken en we keken al uit om het laatste stukje wat meer aan de wind te kunnen zeilen. Helaas,de wind besloot ook wan de ruimen zodat we echt alles voor de wind hebben moeten zeilen. De laatste 10 mijl moesten wij tegen de stroom (± 2 knopen) naar Duinkerken. Dat duurde best wel lang.
Vlak voor Duinkerken was de wind inmiddels ook al behoorlijk aangetrokken en begon het ook nog te regenen. In de stromende regen kwamen wij Duinkerken binnen en hebben wij in de box aangelegd. Hettie heeft half twaalf een heerlijk uitgesteld ontbijt (of heet dat dan een brunch?) klaargemaakt, met een kopje overheerlijke cup-a-soup (was toch al bijna vier uur). Na het ontbijt zijn we allebei als een blok in slaap gevallen.
Het was een vermoeiende reis, waar wij weer veel van hebben geleerd. Het tijdstip van vertrek van uitstekend want er staat inmiddels erg veel wind en wij liggen te klotsen in de box. De stroom voor Dover is iets om echt rekening mee te houden. Het verschil tussen gevaren koers en effectieve koers scheelt zo 45° en da’s best veel.
Wij spraken kort met een paar mensen die in dezelfde periode als wij zijn weggeweest, maar in Frankrijk zijn gebleven. Ze hebben erg veel regen gehad terwijl wij pas sinds eergisteren met de regen zijn geconfronteerd. Het was dus in alle opzichten een goede keus om naar Engeland te gaan. (Goeie tip Menno!). De teller op het log staat inmiddels ruim 530 mijl hoger dan bij vertrek, wij gaan de 600 dus ruim voorbij.
Morgen wordt een miezerige dag voorspelt, eens kijken wat het echt wordt, maar voorlopig zijn wij blij met ons kacheltje, het is buiten inmiddels 16° geworden. Jasper wordt morgen 21 en dus echt volwassen, het weer is op zijn verjaardag volgens ons nog nooit zo slecht geweest.
Het blijft waaien en de Why Not hakt op de landvasten, daarom besloten wij een diepteinvestering te doen en een paar schok-absorberende rubbers te kopen. Ze kosten ruim 30 euro per stuk, maar volgens een paar nederlanders die wij op de haven treffen, gaan ze minstens 30 jaar mee, dus: Why Not? Ze blijken inderdaad alles te helpen, het gehak aan de landvasten is helemaal weg. Over 30 jaar ben ik 80, eens kijken of ze tot die tijd heel kunnen blijven.

Dinsdag 15 augustus 2006 – 18,2 NM  (DOG=>21,5 NM)- Duinkerken – Nieuwpoort
Vandaag is Jasper 21 geworden, wel vreemd om dan niet thuis te zijn. Wij hebben hem eerst om een uur of half tien geprobeerd te bellen, maar hij lag waarschijnlijk nog op een oor. Twee uurtjes later nam hij wel op en hebben wij een gepast “lang zal die leven” gezongen. Volgens mij heeft hij daar geweldig van genoten.
De planning is vandaag op ons gemakje naar Nieuwpoort te gaan. Een stukje van ongeveer 20 mijl. Om lekker van de stroom te profiteren, moeten wij rond 4 uur vertrekken, dus hebben wij een lekker luierdagje voor de boeg. Ook nodig om de zooi van gisteren weer op orde te brengen.
Vlak voor vertrek kregen wij een inmense stortbui over ons heen. Eenmaal droog zijn wij om half vier in vol ornaat vertrokken beschermd tegen de volgende bui.
Helaas, het werd een erg mooie namiddag en de pakken konden al weer snel uit. Jammer dat er maar weinig wind stond en dat beetje dat er stond kwam uit het west-zuid-west. Dus moesten weer voor het lapje, niet onze favoriete koers. Een beetje afkruisen, het stroompje en een wat karakter hebben wij de tocht toch helemaal zeilend kunnen volbrengen. Pas vlak voor de haven het zeil gestreken en een plek in de VVW van Nieuwpoort gevonden. Wij liggen tussen de motorboten (een soort strijkbouten) in en hebben nu 3 meter water onder de kiel. Wetende dat het water nog zo’n 4 meter zakt, maakten wij ons toch wat zorgen. De havenmeester heeft dit ontzenuwd met de woorden “ale meneer, ge zult een stukje in de modder zakken, maar dat mag geen probleem zijn”. Met een beetje vertrouwen in onze zuiderburen kunnen wij dus rustig blijven liggen.
De verjaardag van Jasper willen wij waardig afsluiten, dus toch maar besloten geen blik knakworstjes open te trekken, maar kijken of het restaurant iets anders heeft te bieden.

Woensdag 16 augustus 2006 – 11,3 NM  (DOG=>12,9 NM)- Nieuwpoort – Oostende
Vannacht dus echt lekker in de blubber gelegen. Je merkt er niet veel van behalve dat het een herrie is van alle luchtbelletjes die overal naar boven komen en dat je het schip met geen mogelijkheid meer van zijn plek kunt krijgen. Ik heb geprobeerd hem wat naar de steiger te trekken, maar dat kun je echt vergeten.
Het plannen van de optimale tijd om te vertrekken wordt wat lastiger. De gunstige momenten zijn rond 4 a 5 uur ‘s ochtends of ‘s middags. ‘s Ochtends is ons toch iets te gortig en als je ‘s middags pas om 4 uur weggaat, dan kom je weer niet zo ver. Berry was vroeg wakker, dus die is snel onder de douche gesprongen en om 8 uur voeren wij Nieuwpoort al weer uit. Nog net even profiteren van het laatste stroompje mee. Er stond maar heel erg weinig wind (±6 knopen), maar gelukkig wel uit de goede hoek; zuid-oost. Scherp aan de wind en met het stroompje mee maakten we nog net genoeg snelheid om de motor uit te houden. Bij Oostende keerde de stroom en besloten wij maar even naar binnen te gaan. Blankenberge kunnen wij met laag tij toch niet binnen lopen en we hadden nog geen ontbijt gehad.
Bij de jachthaven aangekomen hebben wij een plekje gevonden om even aan te leggen. Op onze inspanningen om contact te krijgen met de havenmeester die in een bootje rondvoer, nam hij niet de moeite even bij ons langs te komen, maar schreeuwde wat wij wilden. Of wij kunnen blijven liggen, was onze vraag en dat kon. Even later liep de havenmeester over de steiger en vroegen wij hem of het geen probleem was de middag te blijven liggen, zodat wij later weer verder konden naar Blankenberge. De bullebak van een havenmeester vroeg ons of wij gek waren; hoe haalden wij het in ons botte hoofd om zo’n oneerbaar voorstel te doen. Wij moesten goed begrijpen dat hij een commerciele haven was. Op de vraag wat het dan moest kosten voor een middag antwoordde hij dat dit hetzelfde als een overnachting was. Daarmee wisten wij dus nog niets. Op de vraag waar wij wel zouden lkunnen liggen voor de middag gaf hij aan dat dit nergens kon.
Uiteindelijk zijn wij daar weer weggegaan en even verderop bij een nederlands sprekende fransman langszij gegaan. Al rap begon onze nieuwe buurman aan te geven hoe onplezierig die havenmeester wel niet was en dat hij met zijn gedrag niet erg commercieël was. Door iedereen zo maar weg te sturen, zal er ook niemand besluiten alsnog de nacht bij hem door te brengen. Voor ons is ook een ding duidelijk: wij zullen deze jachthaven nooit meer bezoeken tenzij het echt niet anders kan.
Hettie heeft wat boodschappen gehaald en wat Belgische bonbons gekocht. Wij gaan dus even lekker eten en vertrekken eind van de middag weer richting Blankenberge. Of wordt het misschien Vlissingen?

Woensdag 16 augustus 2006 – 30,1 NM  (DOG=>30,2 NM)- Oostende – Vlissingen
Totaal op 16 augustus 41,4 NM en DOG=>43,1
Inmiddels weer vertrokken uit Oostende. Hettie neemt het roer en zeilt in een rechte streep richting Blankenberge. Veel wind is er niet en de wind wordt ook steeds minder. Onderweg besluiten wij toch Blankenberge voorbij te varen en door te gaan naar Vlissingen. Bij Blankenberge zetten wij toch de motor maar weer bij, want erg snel gaat het niet meer. De wind lijkt gewoon op te zijn. Maar …. na Zeebrugge lijkt er toch weer wat wind te komen, waarschijnlijk de wind die hoort bij de pittige regenbui die wij voor ons zien liggen, dus besluiten wij het zeil maar weer te heisen en onze zeilpakken aan te trekken. Op de radar, die wij uit verveling maar even aangezet hebben, zien wij de bui ook liggen en constateren dat deze steevast op dezelfde plek blijft liggen. Wij kunnen daar onderdoot varen en blijven inderdaad droog. Zelfs het zonnetje breekt weer door en het wordt dus behoorlijk zweten in de pakken. Pakken weer uit dus (weer voor niets aangedaan).
Wij maken op een gegeven moment nog echt snelheid ook en stevenen in een rechte lijn af op Vlissingen.
Een paar mijl voor Vlisisngen valt de win dweer helemaal weg en worden de zeilen voor de laatste keer die dag gestreken. Op het motortje Vlissingen in, richting the Michiel de Ruyter haven; midden in het centrum van Vlissingen. Puf om het centrum in te gaan hebben wij niet meer, maar de borrel, zalmsalade en de overheerlijke knakworstjes smaken voortreffelijk. (of is dit misschien iets te overdreven??) In ieder geval zitten wij moe en voldaan op onze boot, die wij trouwens weer op een voortreffelijke wijze met het kontje naar achter heebn aangelegd. Jammer voor al die mensen doe vanaf de kant stonden te kijken in de hoop dat er van alles fout zou gaan ;-).

Donderdag 17 augustus 2006 – 26,9 NM  (DOG=>27,2 NM)- Vlissingen – Roompot Marina
Vanochtend eerst wat boodschappen gedaan in Vlissingen want de voorraden zijn inmiddels behoorlijk geslonken (ofwel, wij hebben niets meer te eten aan boord). Daarna een lekker ontbijtje genomen met warme croissants, vruchtensap, melk en meer van die gezonde zaken. De winkel was te ver weg om meer in te slaan of om er nog een keer naar terug te gaan, dus besloten wij met het stroompje mee Vlissingen te verlaten. Het idee was om naar Roompot Marina te gaan. Menno stapt morgen aan boord om samen met Berry het laatste stukje te varen. Aardig van Menno dat hij dat zo maar wil doen he?!
Er staat weinig of geen wind, maar het Galgeput en Oostgat, zo vlak onder de kust van Walcheren is ook op de motor best aardig om te varen. Het stukje hebben afwisselend op de motor en onder zeil afgelegd. Haast hebben wij nog steeds niet. De Roompot in hebben wij pas tegen zessen stroom mee, maar met een beetje wind, willen wij ook best tegen stroom de Roompot in. De wind bleef helaas weg, alleen het laatste stukje kon er weer worden gezeild. Op z’n Berry’s ging het zeil pas vlak voor de sluis naar beneden en direct daarna weer omhoog. Bijna waren wij voor het eerst in de geschiedenis de box ingezeild, maar wij bleken helaas toch een plek aan de binnenkant van de 5de steiger te hebben i.p.v. de buitenkant. Toch maar heel even de motor aan.
Het was ons eerste bezoek aan de Roompot Marina en het blijkt een uitstekende haven te zijn. Goede voorzieningen met gratis stroom, water en douches en voor een zeer redelijke prijs: bijna 20 euro.
Wij hebben in het restaurant van de marina gegeten. Het eten was goed, maar daar was ook alles mee gezegd; zeker geen toppertje.
Morgen willen wij waarschijnlijk met de bus naar Burg-Haamstede, even “statten” en de echte boodschappen doen. Dan kunnen Marja en Menno ons waarschijnlijk met de auto ophalen, zodat wij ook niet hoeven te sjouwen. Het laatste stukje varen Menno en Berry dan door naar Muiderzand. Keep fingers crossed dat er een beetje wind komt, want de heren hebben geen zin alles op het motortje te moeten doen. windfinder.com geeft aan dat er vanaf vrijdagmiddag 14.00 uur iets van 20 knopen wind gaat komen; helaas uit het zuid-westen, maar we zullen wel zien.
Het eind van de vakantie is nu echt in zicht. Jammer, maar aan alle mooie dingen komt een eind, dus ook hieraan. Het was een uitstekende vakantie, niet het mooiste zomerweer, maar wel goed weer en … zeker niet onbelangrijk, een vakantie met behoorlijk wind. De dieseltank geeft nog steeds ¾ aan, dus tanken zal deze vakantie zeker niet nodig zijn. Onze eerste vakantie op de Why Not is in alle opzichten goed gevallen. Heel benieuwd hoe (anders) de volgende vakantie zal zijn.

Vrijdag 18 augustus 2006 – 36,9 NM  (DOG=>35,0 NM)- Roompot Marina – Stellendam
Vanmiddag komen Marja en Menno langs. Menno zal de laatste twee dagen meevaren en Hettie gaat met Marja mee terug naar huis. Wij zijn eind van de ochtend nog op pad gegaan om wat laatste boodschappen te doen. Met de bus wilden wij naar Burgh-Haamstede, maar dat pakte toch iets anders uit. Bij de receptie van de marina begrepen wij al dat je voor Burgh-Haamstede 3 keer over moest starten. De bushalte is maar 20 minuten lopen. Na bijna 20 minuten waren wij inderdaad bijna bij de bushalte en zagen wij de bus net vertrekken; jammer dus, want de volgende bus gaat weer een uur later… Dan maar naar de dichtsbijzijnde plaats lopen; 2 km naar Kamperland. In Kamperland aangekomen een kopje koffie gedronken en een overheerlijk zeeuws broodje kroket gegeten. Daarna de boodschappen gedaan en opgehaald door Marja en Menno. Het was inmiddels drie uur, dus na het in- en uitladen van alles zijn Menno en Berry vertrokken. Het plan opgevat om naar Stellendam te gaan, want Scheveningen zou echt nachtwerk worden.
Al zeilend richting Roompot Sluis, dat ging dankzij het lekker windje, erg snel. Ook de Roompot Sluis in ging vlotjes, maar helaas… men had bedacht dat een duiker nog wat onderhoud- en reparatiewerkzaamheden aan de sluisdeuren moest uitvoeren, waardoor een en ander ons bijna 3 kwartier oponthoud heeft opgeleverd.
Direct na de Roompot Sluis hebben wij de zielen gehezen en konden zo scherp aan de wind op naar de Banjaard. Tegen de verwachint is hadden wij de stroom een klein beetje mee, veroorzaakt door het spuien van het Haringvliet. Met zuidwester wind werd er steeds ruimer gevaren, niet onze favoriete koers, maar ach. Rond een uur of 8 raakte de wind echt op en zijn wij op de motor verder gegaan. Aangezien wij te laat aan zouden komen om nog wat te kunnen eten, hebben wij maar een overheerlijk pak droogvoedsel warm gemaakt en daarmee in ieder geval de maag gevuld.
De tonnen in het Slijkgat zijn gelukkig allemaal verlicht, dus dat is easy going. Op de stuurautomaat van boei naar boei dus. Maar wat is dat recht voor de boeg? Als de wiedeweerga stuurautomaat uit gezet en stuurboord uit, want wij gingen recht op de P3 af, en die was toevallig even niet verlicht. Net op tijd dus om een groene streep (en waarschijnlijk meer dan dat) te kunnen voorkomen. Was toch slordig geweest, zeker zo aan het eind van de vakantie en dat op min of meer bekend terrein.
Even voor 23 uur lagen wij in Stellendam waar niemand meer aanwezig was om ons op te wachten. Wij besloten de volgende dag maar lekker vroeg op te staan om de lange tocht richting Muiderzand af te maken. Heel benieuwd wat het weer, en met name de wind, zal doen.

Zaterdag 19 augustus 2006 – 48,8 NM  (DOG=>55,0 NM)- Stellendam – IJmuiden
Vroeg opgestaan voor een lange dag. Eerst even lekker een ontbijtje genomen, geabkken eitje, kopje koffie en dan snel op weg. Helaas, de gasfles raakte eerder leeg dan verwacht en geen volle meer in voorraad. Even creatief zijn en de gas-barbeque boedt uitkomst. Toch nog een eitje kunnen bakken en de koffie lukte ook nog. Snel op weg naar Goereese Zeesluis. Om 7:30 uur lagen wij voor de sluis, waar het net als de avond ervoor allemaal niet echt vlot ging, want het was inmiddels half 9 toen wij op weg konden door het Slijkgat richtin ghet noorden. De wind zat alles mee, want het Slijkgat door hebben wij alles kunnen zeilen. Even van genieten, want daarna zou het allemaal voor de wind moeten gaan, wat (en dat mag inmiddels bekend zijn) onze favoriete koers niet is.
Op deze ruinme koers besloten wij de halfwinder maar eens uit te proberen. Het grootzeil over bakboord en de halfwinder, een beetje oneigelijk, over stuurboord. Helaas, dat ging niet helemaal zoals wij hadden gewild, want de halfwinder raakte als een eierloper volledig vast om de voorstag. Bijna hopeloos geval en zie dat maar weer eens los te krijgen. Uiteindelijk het grootzeil laten zakken en drie rondjes tegen de wind in lkijken of de halfwinder weer los zou kunnen. Anders zou er toch iemand de voorstag in moeten klimmem. Gelukkig lukte het vrij snel alles los te krijgen en zijn wij verder meer afkruizend dor gegaan. Na de oversteek bij de maasmond was de wind inmiddels net voldoende naargeruimd dat wij vrijwel parallel aan de kust richting IJmuiden konden zeilen. Wij werden verwend met een uitmuntende wind en een uitbundig stralend zonnetje; beter hadden wij niet kunnen wensen.
Om niet weer een avond een normale maaltijd te blijven, hadden wij bedacht dat het beter was om nog een overnachting in IJmuiden te hebben zodat wij daar nog wat konden eten om dan zondag maar heel erg vroeg verder richting Muiderzand te gaan.
Wij wilden wel een beetje op tijd in IJmuiden zien aan te komen om anog een nieuwe gasfles te kunnen kopen.
Toch nog even tijd gevonden om vlak voor IJmuiden de zeilen te strijken en evven te zwemmen. Echt heerlijk nog even in het zeewater te kunnen liggen en de ergste aangroei nog te kunnen verwijderen.
In IJmuiden bleek helaas nergens meer een gaslfles te krijgen zijn, maar wel een lekkere daghap genomen in het restaurant aan de haven. Redelijk op tijd naar bed voor de laatste etappe van morgen.

Zondag 20 augustus 2006 – 24,5 NM  – IJmuiden – Muiderzand
Wij hadden afgesproken zo vroeg mogelijk weg te gaan. Maaik komt vandaag thuis uit Axat en moest rond 11 uur worden opgehaald uit Utrecht. Om half 4 werd Berry wakker, even gedouched en later geschuild voor eenongelooflijke onweersbui. Terug op de boot bleek Menno inmiddels ook wakker te zijn. Snel een ontbijtje op de gas-barbeque gemaakt en snel op weg.
Onderweg via de marifoon gemeld dat wij graag van “buiten naar binnen” wilden. Wij werder gevraagd naar de kleine zeesluis te varen, waar wij al bijna voorlagen. Met het idee dat de sluis zo wel open zou gaan, wachtten wij nog even. Het duurde wel erg lang en na wat getwijfeld te hebben, want ze wisten immers dat wij erdoor wilden, toch maar eens geinformeerd wanneer men dacht dat wij geschut konden worden. Het heeft uiteindelijk ruim een uur geduurd voordat wij op weg konden richting Amsterdam. Veel regen en veel onweersdreiging omons heen, haalden wij al motorzeilend het IJ. Grootzeil laten zakken en vrij vlot door de Oranjesluizen. De Schellingwoudebrug van 10 uur genomen. Van Maaike hadden wij inmiddel sbegrepen dat ze rond 11:45 in Utrecht aan zou komen; dat zou dus net (wel of niet) passen.
Na de Schellingwoudebrug kon het zeil omhoog en dankzij de pittige en gunstige wind, ging het met ruim 7 knopen als een speer naar Muiderzand.
In de stromende regen snel het meeste opgeruimd en meegenomen kwam er definitief een einde aan een fantastische vakantie. Moirgen weer heerlijk naar het werk 😉

Datum

Motor

Log

Wind

Weer

Tocht

Uren

Route

afst.

Zeil

Motor

Totaal

26-jul-06

445,7

6954,1

NNW3

Zon ± 30°

30,4

M’zand-Ijmuiden – WAR en start vakantie 2006

27-jul-06

449

6980,4

ZW1-2

Zon/Bewolkt ± 25°

26,3

3

4

7

IJmuiden – Scheveningen

28-jul-06

452,5

7020,2

Zon ± 28°

39,8

3,5

3,2

6,7

Scheveningen – Roompot

29-jul-06

453,6

7067,1

ZW3-4

Zon ± 25°

46,9

6

1,1

7,1

Roompot – Blankenberge

31-jul-06

454,3

7091,8

ZW4-5

Zon/Bewolkt ±25°

24,7

7,5

1

8,5

Blankeberge – Nieuwpoort

4-aug-06

455,3

7109,5

N6

Bewolkt ± 20°

17,7

2,25

0,75

3

Nieuwpoort – Duinkerken

5-aug-06

456,9

7149,4

N 4-2

Bewolkt/Zon ± 25°

39,9

5

1,6

6,6

Duinkerken – Boulogne

6-aug-06

460,1

7206,2

Z-ZZW 2-4

Bewolkt/Mist/Zon ±20°

56,8

5,25

3,5

8,75

Boulogne – Sovereign (Eastbourne)

8-aug-06

461,1

7225,7

N2-Z4

Zon ± 22°

19,5

4

1

5

Sovereign – Brighton

9-aug-06

462,2

7280,9

N3-4

Zon ± 22°

55,2

8,45

1

9,45

Brighton – Chichester

10-aug-06

463,6

7300,4

N-NW 5-6

Zon ± 22°

19,5

2,5

1,5

4

Chichester – Portmounth

11-aug-06

464,4

7364

N-NW 6

Bewolkt/Zon ± 19°

63,6

9

0,8

9,8

Portsmouth – Eastbourne

12-aug-06

464,9

7407,9

N 5-7

Regen (veel!)

43,9

6

0,5

6,5

Eastbourne – Dover

14-aug-06

465,6

7454,2

N-NW5-7

Droog, later regen

46,3

7,5

0,6

8,1

Dover – Duinkerken

15-aug-06

466,3

7472,4

W-ZW 2-3

Droog, later zonnig

18,2

3,9

0,5

4,4

Duinkerken – Nieuwpoort

16-aug-06

467,2

7483,7

ZO 2

Droog, soms zon ± 20°

11,3

2,5

0,7

3,2

Nieuwpoort-Oostende

16-aug-06

469,6

7513,8

ZO 1-3

Droog, soms zon ± 20°

30,1

3,6

2,3

5,9

Oostende-Vlissingen

17-aug-06

472,3

7540,7

Z-ZO 1-3

Droog, soms zon ± 20°

26,9

4,1

2,5

6,6

Vlissingen – Roompot Marina

18-aug-06

475,4

7577,5

ZW 1-4

Half bewolkt ± 23°

36,9

4,15

3,1

7,25

Roompot Marina – Stellendam

19-aug-06

477

7626,2

ZW 3-4

Zon, ± 25°

48,8

7,9

1,6

9,5

Stellendam – IJmuiden

20-aug-06

volgt

volgt

ZW 5-7

Regen, veel regen

IJmuiden – Muiderzand

Totaal

672

96,1

31,3

127