2009 – Met de Why Not naar Oost Engeland

Hieronder in het kort het verslag van de zeilvakantie 2009, een uitgebreid verslag is hier te vinden, op deze pagina zijn de statistieken terug te vinden en hier een kaartje van de gevaren reis.

Vorig jaar Denemarken met veel plezier aangedaan en drie jaar geleden het zuiden van Engeland (kort) bezocht. Dit jaar hadden wij het idee opgevat om oost engeland te doen. Starten in Lowestoft en terug via Ramsgate en België.
Zoals hierboven al is aangegeven is een uitgebreid
verslag van dag tot dag elders te lezen. Op deze plek geven wij graag de highlights.

Algemeen
Om kort te zijn is het ons heel erg goed bevallen. Een groot voordeel is dat je de taal beheerst en daardoor met de mensen een normale conversatie kunt hebben. Dat hebben wij in Denemarken toch wel een beetje gemist.
Met uitzondering van Lowestoft, zijn wij in de havens meestal de enige buitenlanders, iets wat ons toch erg heeft verrast. De mensen lijken het ook allemaal erg leuk te vinden als wij aankomen.

De overtocht
Wij hebben ervoor gekozen om snel naar de overkant te gaan; via IJmuiden direct naar Lowerstoft. Dat is ruim 100 mijl, wat voor ons eigenlijk een te lange afstand is, maar het voordeel is wel dat je in korte korte op plaats an “bestemming” bent en dat je onderweg geen lastige zandbanken tegen komt. Pas vlak voor Lowestot krijg je te maken met wat beperkte zandbanken waar je allert voor moet zijn. Met deze overtocht ontkom je er niet aan ‘s nachts te varen. Volgens ons is het een keuze om heel vroeg in de ochtend te vertrekken in de hoop voor het donker in Lowestoft aan te komen òf in de middag uit IJmuiden te vertrekken en er bijna zeker van te zijn dat je in met licht aankomt. Wij hebben voor het laatste gekozen en zijn daar ook achteraf tevreden over.

Havens
Men zegt dat Engeland erg duur is, maar dat is ons alles meegevallen. De havens zijn tussen de 20 en 25 pound; dat is wel iets duurder dan in nederland, maar niet schrikbarend veel meer. Daar komt bij dat water, electra en douches overal inclusief is. Het sanitair en douches zijn trouwens overal dik voor elkaar. De meeste havens zijn uitstekend bereikbaar via marifoonkanaal 80.
In een aantal havens is er WiFi (gratis) beschikbaar.

Getijden
Oost Engeland is een mooi, maar ook spannend gebied om te varen. Veel rekenen met het tij en hoog en laag water. De eerste helft van de vakantie was het nieuwe maan waardoor we met lage hoogwater standen ekening moesten houden. Dit gaf wat problemen bij Woodbridge, een haven met een drempel om het water binnen te houden, maar dat gaf ook meteen wat extra’s. Stroming voor de kust en in de getijde rivieren brengt echt een extra dimensie, maar maakt het niet altijd even gemakkelijk. Je wilt eigenlijk stroom mee hebben, maar gelijktijdig ook altijd voldoende water onder de kiel. Met name bij de ingang van de Ore en de Deben. Zorg dat je de laatste kaartjes download van de verschillende mondingen op eastcoastrivers.com. Deze kaartjes zijn echt een must-have! De rivieren zijn trouwens erg leuk om te bevaren, met erg veel watervogels. Een enkele keer kwamen wij een zeehond tegen, maar echt veel hebben we ze niet gezien.
Uiteindelijk hebben wij meestal gekozen om voldoende water onder de kiel te houden. Onze ervaring is dat het echt lastiger wordt als je meer dan 2 meter steekt.
De mensen in engeland zijn zeer hulpvaardig en maken graag een praatje. Ze hebben allemaal wel ergens een “Dutch Friend” zitten, wat best grappig is. Vergeleken met 30 jaar geleden (onze eerste vakantie samen in Engeland) is het eten er sterk op vooruit gegaan. Wij hebben regelmatig in een pub gegeten, een plek waar je veel value for money krijgt.

In het kort onze reis:
Lowestoft
is een leuke plaats om aan te komen. Erg engels, maar geeft ook erg het gevoel van “poor england”. Het geeft niet het gevoel met de upperclass te maken te hebben. Best een leuke plaats en leuk on een wandeling langs de kust richting noorden te maken naar het Maritime Museum (was helaas gesloten toen wij er waren) en het park erachter.
Orford vonden wij ook een erg leuk stadje. Wij zijn naar het kasteel geweest met een interessante audio rondleiding. Later bleek (volgens Ken, iemand die wij in Walton troffen) dat wij de rokerij (kom je langs als je naar het kasteel loopt, ong. 500 voor het kasteel aan je linkerhand) hebben gemist.
Oldeburgh een engelse badplaats met een kiezelstrand. Leuk om de kinderen van de zeilschool aan het werk te zien. Het stadje ligt op 10 minuten van de mooring (geen haven). Wij hadden de pech dat het weer niet zo best was, maar het is best een leuk stadje om te bekijken.
Woodbridge is een van onze favorieten geworden. Een leuk plaatsje met wat activiteit, prachtig gebied voor een wandeling in de natuur en natuurlijk “The Anchor”, de pub die wij hebben weten te waarderen.
Shotley ligt tegenover Harwich en is een prima uitgangspunt om verder te reizen, maar het plaatje heeft echt niets te bieden. Je komt de haven binnen door een sluisje, denk eraan vast te maken aan de kikkers die op de druivende rubberen kadewand zitten. Men laat het water zeer snel zakken of stijgen.
Ipswich is een stad dat veel te bieden heeft. Leuk winkelen, maar ook een schitterend park: het Christchurch park aan de noordkant van Ipswich moet je echt hebben gezien. Ook het Christchurch huis is meer dan de moeite waard om te bekijken. Zeer vriendelijke mensen aan de balie van de de Naptune Marina (dichts bij het centrum) die vol trots alle tijd nemen om de mooiste plekjes van Ipswich toe te lichten. Vergeet ook niet te lunchen in Bistro on the Quay; een overheerlijke keuken!
Walton-on-the-Naze is een prima haven, wel wat ver van het stadje verwijderd. Het restaurant op de haven blijkt zeer populair te zijn. Je kunt daar (doordeweeks) een buffetdiner krijgen voor nog geen 5 pound. In het weekend betaal je bijna het dubbele. Niet echt een hoogstandje, maar prima eten.
Burnham on Crouch is een plaats dat diep in de rivier de Crouch ligt. Een lastige aanloop met alle zandbanken die voor de monding liggen. Het stadje is minder dan 10 minuten lopen van de marina. Wat opvalt zijn de vele zeer oude vrwaarloosde grote schepen die daar (semi) permanent aan de kant liggen.
Queenborough ligt aan de noordkant van de monding van de Thames, vlak bij Sheerness. Er is geen haven, maar wel moorings. Via een walkover kun je altijd op droge voeten naar de kant. 9 pound voor een mooring en iedere keer als je terug wilt over de walkover betaal je 50p per persoon: niet goedkoop, maar het plaatsje heeft toch wel iets. Voordeel is het station natuurlijk, vanwaar je binnen 1,5 uur in centrum Londen bent.
Ramsgate is een leuk plaatsje om aan te lopen, maar ook best een aardig stadje dat tegen de krijtrotsen op is gebouwd. Erg druk met nederlanders. Prima start- of vertrekpunt voor een vakantie naar Engeland.
Oostende was onze eerste plaats weer terug op het vasteland van Europa. Wij hebben er voor gekozen de drukte van de RNSYC te mijden en door de sluis te varen naar de Mercator YC. Dan lig je midden in het centrum van Oostende, maar toch lekker rustig. In de pilot staat dat de voorzieningen minder zijn en dat is misschien ook wel zo met twee toiletten en 2 douches, maar wij hebben er eigenlijklijk niet veel last van gehad.
Colijnsplaat is vanaf onze eerste zeilvakantie in Zeeland al een favoriet en dat is nog steeds zo. Zierikzee bleek helemaal vol te liggen en mogen er geen schepen meer bij, dat zal dus wel gestapeld liggen waarbij je waarschijnlijk van kade naar kade kunt lopen over de schepen, maar in Colijnsplaat lig je heerlijk in de vrije box, met gratis stroom, water en douches en kun je zwemmen in de haven.
Burghsluis
Een prachtig rustig plekje aan de noordwest kant van de Ooseterschelde. Heerlijke paling uit de palingrokerij van Sam Uijl!
St.Philipsland
Nu eens niet stoppen in St. Annaland maar helemaal doorgevaren naar het einde van de Krabbenkreek. Voor St.Phillipsland heleaaml alleen en heerlijk rustig voor anker gelegen.
Stellendam
Stellendam blijft een prachtige uitvalsbasis voor de terugweg. En die douchekamers blijven natuurlijk heel bijzonder. Fijn dat je op de jachthaven even fietsen kunt huren om het stadje in te gaan.
Scheveningen
De jachthaven van Scheveningen wordt helemaal opnieuw ingedeeld en er is nieuw sanitair gekomen in het watersportcentrum. Door de nieuwe indeling is het wel veel langer lopen naar het centrum en de boulevard.